SPECIALITATEA – Jurisprudență, CALIFICAREA – Grefier

Programul de formare profesională la specialitatea Jurisprudență, oferit de Colegiul de Criminologie, își propune instruirea specialiștilor care au pregătire generală în domeniul dreptului, și o pregătire aprofundată vizând asigurarea administrativ-tehnică a judecătoriilor, organelor de drept, întreprinderilor și organizațiilor de stat și private.

Programul de formare profesională la specialitatea Jurisprudență, calificarea Grefier, este unul de importanță majoră în condițiile reformei justiției unde, o componentă esenţială a structurii organizaționale a instanţei judecătoreşti, o reprezintă corpul grefierilor, activitatea cărora este reglementată prin Legea privind statutul și organizarea activității grefierilor din instanțele judecătorești (nr. 59 din 15.03.2007).

În legătură cu reforma, din domeniul justiţiei şi a măririi numărului de judecători în instanţele judecătoreşti din țară, implică şi sporirea numărului de specialişti tehnici. Fiecare judecătorie trebuie să dispună de grefieri, consultanţi, secretari, traducători, etc., aceştia, în mare parte, fiind incluşi în categoria lucrătorilor tehnici. Grefierul asigură, sub conducerea judecătorului, sau preşedintelui instanţei judecătoreşti, suportul administrativ şi organizațional-tehnic pentru desfăşurarea eficientă a procesului de judecată. În înfăptuirea actului de justiţie, munca grefierilor constituie un real sprijin pentru magistraţi.

Grefierul întocmeşte numeroase acte procedurale, contribuind în mod semnificativ la soluţionarea cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, dar este şi o persoană cu care publicul vine în contact direct, aspect relevant pentru crearea imaginii justiţiei.

Competențele profesionale, dobândite de absolvenții programului de formare profesională, corespund prevederilor Cadrului Național al Calificărilor și sunt bazate pe cunoștințe, abilități și alte achiziții. În acest context Planul de învățământ la programul de formare profesională Jurisprudență, calificarea Grefier, prevede atingerea următoarelor finalități care corespund obiectivelor programului nominalizat:

Cunoştinţe

  • 1.1. Asimilarea conceptelor juridice fundamentale necesare îndeplinirii sarcinilor care revin grefierului.
  • 1.2. Cunoaşterea fiecărui compartiment auxiliar şi formarea unei imagini de ansamblu asupra desfăşurării activităţii instanţei judecătorești.
  • 1.3. Familiarizarea cu aspectele generale ale cadrului normativ al profesiilor aflate în legătură cu activitatea juridică: avocaţi, notari publici, poliţişti, executori judecătoreşti, experţi, traducători autorizaţi, etc.
  • 1.4. Cunoaşterea actelor normative care reglementează activitatea grefierului, a statutului, competenţelor şi a activităţii practice a grefierilor.
  • 1.5. Determinarea problemelor privitor la eficientizarea dreptului la etapa actuală.

Abilităţi

  • 2.1. Dezvoltarea şi formarea capacităţii de a emite raționamente juridice şi de a utiliza limbajul specific actului de judecată.
  • 2.2. Formarea deprinderilor necesare exercitării profesiei de grefier, în special cele privind: abilităţile de exprimare în scris, exprimare orală, de analiză şi sinteză în abordarea problemelor.
  • 2.3. Dezvoltarea capacităţii de a utiliza în mod corect şi adecvat instrumentele de lucru (în special programele informatice folosite în instanţă).
  • 2.4. Dezvoltarea creativităţii în conceperea şi realizarea administrării instanţei, promovarea inovaţiilor în sistemul juridic.
  • 2.5. Formarea unei conduite creatoare în selectarea şi organizarea informaţiilor.

Competenţe

  • 3.1. Estimarea importanţei abordării dreptului din diverse perspective şi, în primul rând, din perspectiva aplicativ-practică.
  • 3.2. Acordarea sprijinului necesar judecătorului la exercitarea actului de justiţie.
  • 3.3. Asigurarea suportului organizațional şi tehnic pentru buna desfăşurare a procesului de judecată.
  • 3.4. Întocmirea actelor de procedură în strictă conformitate cu prevederile codurilor de procedură civilă, penală şi contravenţional, necesare pregătirii cauzei spre examinare.
  • 3.4. Evaluarea activităţii practice în cadrul instanţelor judecătoreşti.
  • 3.5. Determinarea relaţiei dintre diferite discipline juridice.
  • 3.6. Elaborarea de referate, articole, comunicări, teze şi alte proiecte de cercetare în domeniul dreptului.

O componentă esenţială, a pregătirii profesionale a grefierilor, o constituie aplicarea în practică, de către elevi, a cunoştinţelor teoretice acumulate. Obiectivul fundamental al acestei activităţi este dobândirea, de către elevi, a abilităţilor practice printr-o implicare directă, alături de specialiştii din domeniul specific profesiei.

Colegiul de Criminologie are încheiate acorduri de parteneriat, care prevăd desfășurarea stagiilor de practică de către elevi, în baza judecătoriilor Judecătoriei Chișinău și a Inspectoratului General al Poliției MAI.

Planul de dezvoltare strategică a Colegiului, prevede de asemenea, ca până în anul 2022 să fie pusă în aplicare și propria bază de practică – Laboratorul de proceduri judiciare.

Funcţia de grefier este una publică și asigură suportul administrativ şi organizațional-tehnic pentru desfăşurarea eficientă a procesului de judecată.

Absolventul, cu calificarea profesională Grefier, poate activa în diferite organe de drept, instituţii private şi instituţii publice. În mod special, grefierii pot activa în cadrul instanţelor judecătoreşti de toate nivelele (judecătoriile de sector, curţile de apel şi Curtea Supremă de Justiţie a RM), în calitate de lucrători în: serviciu de grefa, arhiva judecătorească, serviciu de secretariat, serviciu de registratură.

Având o bună pregătire juridică și profesională, absolvenţii, cu calificarea profesională grefier, de asemenea, pot forma personalul tehnic din toate instituţiile publice, printre care: organele procuraturii, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, servicii de securitate private etc.

Programul de formare profesională la specialitatea Jurisprudență, calificarea Grefier, este, proiectat și aprobat în conformitate cu cadrul normativ în vigoare, standardelor și procedurilor aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Programul de studiu conține toate elementele proiective și structurale (plan de învățământ, curriculum modular, suport curricular etc.) care sunt aprobate în conformitate cu cerințele cadrului normativ.

Pentru realizarea obiectivelor propuse, Colegiul de Criminologie dispune de planuri de învățământ, aprobate în modul stabilit, spații pentru învățământ, și administrație, personal didactic calificat.